Utrecht Religie Forum

Lezingen

De publiekslezingen van het Utrecht Religie Forum zijn bedoeld om een breed publiek van binnen en buiten de universiteit kennis te laten maken met het onderzoek dat door religiewetenschappers van de Universiteit Utrecht wordt uitgevoerd. Deze laagdrempelige lezingen geven zicht op de meest recente onderzoeksresultaten van zowel aanstormend talent als gevestigde onderzoekers. Van de islam tot boeddhisme, van Zimbabwe tot Zweden, van antropologisch veldwerk tot scripturale studies: er komt van alles voorbij!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het programma en een uitnodiging ontvangen voor de eerstvolgende lezing? Meld u dan aan door een mailtje te sturen naar organisator Erik Meinema (e.h.meinema@uu.nl).

Lezingenserie: achtergronden bij het conflict in Israël en Gaza

Het Utrecht Religie Forum organiseert een lezingenserie over het conflict in Israël en Gaza. Deze lezingen hebben als doel om vanuit een wetenschappelijk perspectief, voorbij ideologische rasters, tot een genuanceerd begrip te komen van de geschiedenis van het conflict en de trauma’s die eraan ten grondslag liggen. Op dinsdag 23 april 2024 geven dr. Joas Wagemakers en dr. Eric Ottenheijm een historisch overzicht van het conflict. Op donderdag 16 mei 2024 gaan dr. Itamar Ben Ami en dr. Joas Wagemakers in op de geschiedenis van het Joodse en het Palestijnse nationalisme (Engelstalig). Op 5 juni 2024 belichten dr. Margreet van Es en dr. Eric Ottenheijm de rol van antisemitisme en islamofobie bij dit conflict en de discussies daaromheen. Zie voor meer info de volgende poster: URF – lezingenreeks – achtergronden bij Israel Gaza. U kunt zich voor de lezingenserie aanmelden via: e.h.meinema@uu.nl

In het verleden heeft het URF onder andere volgende lezingen georganiseerd:

URF lezing 17 mei – Cok Bakker

URF lezing 21 feb – Joël Valk

Flyer Utrecht Religie Forum November 2022 – Peter-Ben Smit